pirmdiena, 2011. gada 25. aprīlis

punkts

Kāda Brīvības cīnītāja dzīves gājums.


Kāda Brīvības cīnītāja dzīves gājums.


Latvijas vēsturē ļoti spilgti iezīmējās Brīvības cīņas. Tajās piedalījās daudz izcilas personības, kā piemēru var minēt Jāni Balodi.

Viņš ir dzimis 1881.gada 20.februārī Trikātas pagastā. Pirms Brīvības cīņām savu kara dienesta pieredzi ieguvis Krievijas impērijas dienestā un Viļņas karaskolā. J. Balodis ir piedalījies arī Krievu- japāņu un Pirmajā pasaules karā, kā jaunākais virsnieks un rotas komandieris.

Pēc šiem sasniegumiem un O.Kalpaka nāves Balodis tikai iecelts par Latviešu atsevišķā bataljona komandieri. Karaspēku vadījis kaujā pie Ventas un Saldus. Palielinoties karaspēka skaitam, J.Balodi iecēla par brigādes, bet vēlāk par Dienvidu grupas virspavēlnieku. Pēc reorganizācijas Dienvidu grupu pārdēvēja par 1. Kurzemes kājinieku divīziju, un Balodis bija tā komandieris. Jānis Balodis panāca to, ka karaspēks kļūst par bruņoto spēku un Latvijas armijas pamatu.

Pēc Brīvības cīņu beigām 1920.gadā,dienastu atstāja, bet piecus gadus vēlāk tikai ievēlēts saeimā. Viņš piedalījās Ulmaņa organizētajā 1934.gada 15.maija apvērsumā. Bet pēc Latvijas okupācijas Balodi deportēja uz Krieviju. Pēc izciestajiem sodiem atgriezies Latvijā un aizsaulē aizgājis 1965.gadā.

Jānis Balodis, kā spilgta personība un izcils karavadonis ar dažādiem apbalvojumiem ir ierakstīts Latvijas vēsturē.

Un jā- es pabeidzu- esmu happy. Jēs, jēs, jēs! :)
Vēl atliek tikai latviešu valodas runu uzrakstīt- to es sāku darīt jā!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru